Orla Kristoffersen

Nämndeman

Jag är uppväxt i bruksorten Björneborg i sydöstra hörnet av Värmland. Efter militärtjänst och utbildning har jag varit boende i Kristinehamn. Idag är jag pensionär efter dryga 40 år som polis. De sista 10 år var jag lokalpolisområdes chef dels i Kristinehamn och i Karlstad.

Som nybliven nämndeman vid Hovrätten för västra Sverige känner jag att jag har stor hjälp av min tidigare erfarenhet från yrkeslivet. Det har varit lätt att komma in i de rutiner och regler som gäller för en nämndeman. Det har varit lärorikt och framförallt att få känna en stor delaktighet i de beslut som tas vid hovrättsförhandlingarna. 

Viktigt är att vi arbetar för att stärka rättsväsendet så att gemene man och kvinna skall kunna känna sig trygg oavsett var man än befinner sig. Idag ser vi hur bland annat gängkriminaliteten utbreder sig och då inte bara i storstadsregionerna utan även i Värmland. Denna typ av kriminalitet är en särskilt svår utmaning för rättsväsendet då den är komplex med bland annat tystnadskultur, rekrytering bland unga och ett hierarkisk ledarskap. Rättsväsendet måste få förutsättning så att rättsprocessen jobbar i närtid med förebyggande- och utredande insatser. Fler poliser i våra 16 kommuner skulle innebära att det brottsförebyggande arbete mellan polis och kommun skulle kunna utvecklas och bromsa upp utveckling av kriminalitet.

Dela sidan

Sjukvårdspartiet i Värmland